Traseul probei de maraton - Maraton Apuseni msg systems 

 

Lungime reala: 43,7 km

Diferenţă de nivel: + 2.557 m

Configuraţie: tronsoanele 1, 2, 3 şi 4

 

Puncte numai de hidratare (PH): la "Colțul Rotund" la 5,7 km de la Start.

Puncte de alimentare (PA): 6 (șase), dintre care unul la Sosire şi încă cinci PA pe traseu. Prin PA-3 se trece de două ori.

Puncte de Control: 7 (șapte)

Start-Sosire: Pensiunea Skiland, alt. 1390 m

 

Legendă: PH - punct de hidratare, PA - punct de alimentare, PC - punct de control

 

Particularităţile traseului: Traseul se află în aceeași zonă ca și la edițiile anterioare, zonă cuprinsă între stațiunea Muntele Băișorii din judeţul Cluj și satele de munte Săgagea și Belioara din judeţul Alba. Menţionăm că pe multe hărţi satul Belioara apare ca „Poşaga de Sus”, nume ce-l avea cândva comuna cu primăria în satul Belioara ,comună inexistentă acum! În stațiunea care dispune de mai multe pensiuni va fi cazarea şi tot în staţiune, la Pensiunea Skiland, va fi "base-camp"-ul: deschidere, Start, Sosire, festivitatea de premiere, party ...

 

Celor care veţi participa prima dată, vă recomandăm să vă faceţi o primă impresie despre acele locuri, accesând albumul foto al site-ului.

 

Reamintim că la ediția din anul 2015 s-au făcut niște modificări față de edițiile anterioare, și anume:Schimbări în rău ale unor zone (viituri, exploatări de pădure) sau în bine ale altora (reparatii de drumuri, eliberarea potecii de zecile de copaci căzuţi, atenuarea „rănilor” muntelui Scăriţa produse în toamna 2012 de un incendiu de pădure) precum şi dorinţa noastră de a vă oferi şi ceva nou celor care aţi alergat la MA în anii trecuţi, ne-au determinat să facem câteva modificări ale traseului faţă de ediţiile anterioare. Acestea sunt:

 

 

- în tronsonul 1, traseul (de maraton şi semi-maraton ) care ocolea vârful Buscat, va trece peste acesta, unde va fi si PC 1.

 

- în tronsonul 3, se schimbă sensul de parcurgere. Aşadar la PA 3+5 „La Răscruce” nu va mai fi un X al traseului sub formă de 8, ci doar o atingere, o formă de clepsidră.

 

- asta impune ca zona mai „delicată” numită „La Stânci” -unde era şi va fi coardă , poate chiar lanţ, să se parcurgă în coborâre, ceea ce vă obligă la MARE ATENŢIE, la reducerea vitezei, la descăţărare în siguranţă. Doriţi şi dorim să ajungeţi la sosire, unii pe podium, nimeni la spital !

 

- unde se termină coborârea de după „La Stânci”, începe o urcare spre dreapta, pe pitorescul Dealul Bilii, din care se va coborî în valea Belioara, la PC 5, aval de PA 4-Izvorul Belioarei.

 

-de la PA 4 se urcă spre dreapta pe valea seacă şi pietroasă Răstoaca, apoi la dreapta spre şi pe frumoasa culme Brădăţel, pe care s-a alergat în coborâre la ediţiile 2013 şi 2014.

 

- din poieniţa Cornu Pietrei, se coteşte la stânga urcând prin pădure spre culmea în care se află „Şesul Craiului”, parte componentă a renumitei rezervaţii geo-botanice Scăriţa Belioara, pe care o traversaţi.

 

Izvoare sunt puține pe traseu, le vom reabilita din nou şi le vom semnala mai jos. Analizele de laborator efectuate inainte de ediţiile anterioare, au indicat de fiecare dată apă perfect potabilă. Aşa că, la fel cum aţi făcut unii in anii anteriori, le puteţi utiliza pe răspundere proprie , dacă nu vă vor fi suficiente punctele oficiale de PH și PA unde va exista apă îmbuteliată.

 

 

 

 

Harta traseului Tabel diferență de nivel maraton
   
 
  

Track-uri maraton:

 

Maraton_Apuseni_2015_all_points.gpx

 

Maraton_Apuseni_2015_all_points.kmzMaraton_Apuseni_2015_500_points.gpx

 

Maraton_Apuseni_2015_500_points.kmz

 

 

 

 

Descrierea traseului:

 

Descriem traseul ca având patru tronsoane, primul și al patrulea fiind comune pentru maraton și semi-maraton. Diferența de nivel este + 2.557 m. La ediția 2015 va avea forma de clepsidră, cu bucla dinspre Belioara mai mică, cu „gâtul” aflat în punctul „La Răscruce”, unde e şi limita dintre tronsoanele 2 şi 3 la 21,1 km de la plecare deci cam la jumătatea traseului. Dar tot acolo e limita între tronsoanele 3 şi 4. Acolo se vor întâlni din sensuri opuse concurenţii mai rapizi, care vor coborî dinspre Rezervaţia Scăriţa şi urmează a începe tronsonul 4, cu cei de la mijlocul „plutonului”, care termină aici tronsonul 2, iesind din tufişurile dinspre Fântâna Popii şi pornind apoi pe tronsonul 3, în coborârea spre La Măteoaie şi La Stânci.

 

Tronsonul 1: După start, se aleargă 1 km în urcare pe drumul principal ce duce spre Muntele Mare până în șaua La Plopiș, unde se părăseşte drumul principal, dirijaţi spre înainte-dreapta de către un voluntar şi panglici de marcaj. Pe distanţă de 2,2 km se ocoleşte vârful Buscat prin dreapta, pe drumeaguri din pădure, trecând pe la Izvorul Găbrienii , unde cei mai însetaţi vă puteţi astâmpara setea. Apoi în prima poiana ( Buhuia) parăsim drumul cotind brusc spre stânga, 200 m prin iarbă, fără potecă ( e maraton montan !), apoi pe un drum ce ne urcă spre dreapta în vf.Buscat 1.676 m, lângă punctul terminus al telescaunului. Aici se află PC 1 Buscat. Coborâm apoi în partea opusă, pe pârtie, până la parcările din poiana Şesul Cald, folosite iarna de amatorii de schi. De aici reintrăm în drumul larg însoţit de stâpi ai reţelei electrice, drum pe care îl urmăm încă 1 km în urcare lină până în locul numit Colţul Rotund, unde e amplasat un PH., aflat la 5,7 km de start şi de unde mai avem tot 5,7 km. până la PA 1.

 

De aici cotim la stânga pe un drumeag până la punctul maxim al traseului: 1.709 m "Sub Pietrele Mărunte"- unde se află PC-2. Apoi se coboară spre stânga pe o potecuță printre ienuperi, după care se intră în pădure. La intersecția cu un alt drum ("mijloc-pădure") se cotește la stânga, se trece prin poiana Stăuina Runcanilor și se ajunge tot în coborâre în șaua La Crucea Crencii., aflată pe limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Aici lângă un gater, marcajele și un voluntar ne dirijează spre dreapta prin iarbă, apoi vom întâlni un drum înierbat care traversează două pâraie (obârșia văii Tisei- numită Apa Rătăcită, denumire inspirată de meandrele ce le face pârâul în aval). Se urcă apoi spre stânga, tot pe un drum înierbat și după 11,4 km de la Start, ajungem la PA-1 Bocșești, între "colibele" cu acest nume.

De aici, semi-maratoniștii vor coti spre stânga și mai au 6,5 km până la următorul PA (PA-6). De la despărțirea traseelor, ei vor alerga 1,2 km în coborâre pe un drumeag până La Știolne - unde vor reîntâlni și vor urma traseul de maraton până la Sosire.

 

Tronsonul 2: Maratoniștii mai au 5,7 km până la PA-2. Vom porni de aici spre înainte, în coborâre lină pe drumul forestier, prin pădure, pe distanța de 1,7 km, după care marcajul ne dirijează spre stânga pe un drum secundar care iese curând din pădure. În prima șa, se părăsește Dealul Țicului, cotind spre dreapta, spre primele case din pitorescul sat Săgagea, ai cărui mulți locuitori, în anii '50, au suferit fizic și psihic pentru că i-au ajutat pe partizanii anticomuniști din zonă ("banda" Leon Șușman). La intersecții de ulicioare vor fi marcaje și voluntari. Nu departe de cele două bisericuțe (ortodoxă în dreapta și greco-catolică în stânga) aflate într-o frumoasă poieniță înierbată, ne apare în faţă o casă pe care o ocolim prin dreapta şi ajungem la PC-3 Săgagea, situat la o intersecție de ulițe și la confluența a două văi. Suntem la 802 m altitudine. De aici cotim la stânga pe uliţa ce însoţeşte Valea Mărginită ( la prima ramificaţie ţinem dreapta !) şi după încă 700 m ajungem la PA-2-Săgagea, lângă o frumoasă gospodărie a satului. Până la următorul PA mai avem de alergat 4 km şi de urcat 462 m diferenţă de nivel. .

 

Se aleargă în amonte, pe ulcioara ce însoțește valea Mărginită, având în dreapta dealul Runcu Porcului. După 200 m, unde din stânga, de la casele de pe deal, coboară un drum, se traversează valea pe un podeț pietonal sau sărind peste apă și părăsim drumul de pe vale urcând spre dreapta pe un drumeag . După 1 km de la părăsirea Văii Mărginite, lângă un izvor cu adăpători pentru animale ("hălaie"), cotim la stânga pe un drum care urcă spre câteva gospodării de vară lângă care se afla o cruce. Locul se numește Dealul Răfăileștilor și aici se află PC-4. Se cotește la dreapta și prin fânațe, se urmează o potecuță care urcă oblic printr-un peisaj tipic Apusenilor. Undeva, poteca cotește la stânga, și continuă pe un scurt culoar prin pădure. Apoi se iese în culmea dealului cu iarbă mare și tufișuri de ienupăr. Cotim pe deal la stânga, pe o potecuță discretă, dar ne apropiem treptat de liziera pădurii de fag din dreapta, în care vom intra curând. Aici poteca e clară, trece pe la un izvor reamenajat pentru cei mai însetați - Fântâna Popii - și după încă 900 m ieșim din pădure și tufișuri La Răscruce, unde e PA-3. Am parcurs până aici 21,1 km, deci ne aflam cam la jumătatea traseului. E locul prin care vom mai trece încă o dată și unde, alergătorii din mijlocul “plutonului”, îi vor invidia pe cei mai buni care aleargă aici în sens invers, spre Româneasa; ei trecuseră deja peste platoul rezervaţiei Scăriţa Belioara . Următorul PA se află la 5,8 km, parcurși mai ales în coborâre.

Timpul limită de ajuns aici stabilit de organizatori este 4 ore. Cei care l-au depăşit, după o pauză de odihnă vor fi dirijaţi sau însoţiţi pe traseul cel mai scurt către Sosire.

 

Tronsonul 3: De la PA-3 "La Răscruce", cotim la dreapta şi intrăm curând intr-o faină pădure de fag, intreruptă de trei poiene. Poteca e clară şi însoţită în zonele de padure de marcajele turistice punct roşu şi cruce roşie, în poiene de marcajul cu panglici.. În mijlocul primei poiane- La Măteoaie - marcajele cu panglici ne dirijează spre stânga şi trecem pe la un izvor, de care vă amintiţi cei care aţi urcat pe aici la ediţiile anterioare. După a 3-a poieniţă, vom găsi avertismente de ATENŢIE: urmează zona La Stânci, unde trebuie să ne descăţărăm încet şi cu multă atenţie, ajutându-ne de corzile montate de organizatori. Desigur acolo vor exista salvamontişti şi asistenţă Crucea Roşie. Dar e mai bine să ne bazăm pe noi, nu pe ei !

 

Ajunşi apoi intr-un fânaţ, cotim la dreapta şi urcăm prin iarbă, 400 m fară potecă ( emaraton montan !), ghidaţi de panglici, alergând mai apoi spre stânga pe o potecă pe curbă de nivel, pe versantul dinspre valea Belioara a culmii Dealul Bilii, aflată nu departe în dreapta noastră. Peisajul acela e tipic logo-ului „hoinari prin trecut”, vă veţi convinge. După 300 m vom începe să coborâm abrupt spre stânga, printre grajduri ale animalelor mocanilor, având în stânga impresionantul abrupt al muntelui Scăriţa , iar în faţă, dincolo de vale, stâncile roşcate numite Colţul lui Balmoş. În locul în care ajungem în drumul ce însoţeşte Valea Belioara (afluent de stânga al văii Poşaga), e amplasat PC-5. Ne aflăm la cota 682 m, punctul aflat la cea mai mică altitudine din tot traseul, mai jos decât anterioara cotă joasă - Săgagea. Cotim pe drum spre stânga, urcând lin încă 1,3 km pâna la PA-4 de la Izvorul Belioarei, la 734 m.alt.

 

Cei care se decid să nu mai continue, se pot opri aici şi vor fi duşi mai apoi în staţiunea Muntele Băişorii cu mijloace auto ale organizatorilor, pe drumul ocolit prin Poşaga, pe valea Ariesului si prin Iara şi Băişoara - 70 km.

 

Continuarea se face spre dreapta, pe traseul turistic marcat cu PR (punct roşu), în urcare lină 800 m pe bolovănoasa vale seacă Răstoaca, apoi , de la un stâlp de marcaj urcând spre dreapta pe o cărare faină, printr-o pădurice şi ieşind în fânaţul-păşunea (alternează anual) Dealul Brădăţel, similar ca frumuseţe cu cele deja parcurse: dl.Răfăileştolor, Dealul Bilii.

În stânga avem din nou impresionantul abrupt al Scăriţei, care ne aminteşte de perla Carpaţilor- Piatra Craiului; acolo sus, pe platou va trebui să ajungem ! Remarcăm în perete, la înălţime, Coșu’ Boului, o grotă mare fără tavan, similară cu Coșul lui Hili din Cheile Turzii. De la un stâlp metalic de marcaj, cotim la stânga şi urcăm prin foste poiene, în curs de a se împăduri cu mesteceni şi fagi. Apoi, pentru scurt timp prin pădure de fag, ajungem în Şaua Cornu Pietrei, la 1.084 m altitudine, dincolo de care este o poiană. Coborâm doar vreo 50 m şi cotim la stânga, intrând în pădurea prin care, însoţiţi de marcajele turistice PR , TA şi TR, pe poteca în serpentine avem de urcat 255 m diferenţă de nivel, ultimul urcuş mai lung de pe traseu. Pădurea care fusese afectată grav de un incendiu din toamna 2012, care ne-a obligat să amânăm trei ani a trece cu traseul prin ea, si-a „cicatrizat” oarecum rănile şi între timp s-a eliberat poteca peste care se prăbuşiseră mulţi copaci.

 

Ajunşi sus, pe platou la loc deschis, la o „belvedere”, alternăm privirile spre potecă şi spre picioare, cu priviri spre frumosul peisaj din stânga, numit Groapa Mare şi pereţii ce o înconjoară, spre Dealul Brădăţel pe care am urcat şi altele mai depărtate. Cei care vin aici ca drumeţi, pot pe vreme cu vizibilitate bună, mai ales toamna şi primavara, să admire în depărtare panglica albă a crestei făgărăşene. Apoi, după un scurt parcurs prin pădurea din dreapta, vom reveni în buza abruptului, la o altă belvedere. Cotim apoi la dreapta prin pădurea de pini şi ieşim curând în minunea florală Şesul Craiului, care în anii ' 20, când a studiat zona, l-a îndemnat pe marele botanist clujean Alexandru Borza să o propună a deveni rezervaţie botanică.

 

Curând după ieşirea din rezervaţie, vom avea privelişte şi spre locul de destinaţie, vom vedea departe spre dreapta cabanele din staţiunea Muntele Băişorii şi, în coborâre, vom ajunge din nou în şaua La Răscruce , la PA-5. De aici mai avem 7,7 km până la PA-6 şi 10,9 km până la Sosire.

 

Tronsonul 4. După 900 m de La Răscruce, alergând pe drumul din pășune, ajungem în culmea Româneasa, unde acesta ne dirijează spre dreapta. E locul despre care unii participanți la edițiile anterioare au afirmat că le-a alungat oboseala, iar alții că "le-a tăiat respirația". Ne bucurăm că începe o lungă și plăcută coborâre și că peisajul din față ne va da posibilitatea să fim iarăși "Hoinari prin trecut"! Să alergăm printre "colibe", acele căsuțe și grajduri folosite (încă !) temporar pentru "muntărit" (vara sau iarna!) de localnicii din satele vecine: Lunca Largă, Runc, Ocoliș și Săgagea. La Ştiolne (grup de "colibe"), ne întâlnim cu traseul de semi-maraton, unde, la o ediție trecută, o "mocancă din Săgagea", v-a încurajat și fotografiat (locuitorii din zonă sunt mocani, nu moți!). De aici mai avem 8,5 km până la Sosire. Cotim spre dreapta, pe un drum a cărui pantă lină ne îndeamnă a mări ritmul spre Valea Tisei unde se află PC 6. Următorul PA, ultimul, e la 3,9 km de aici. Iar până la Sosire mai avem 7 ,1 km. Traversăm Valea Tisei, urcăm spre colibele Zăpodie, unde la edițiile trecute, fotografii noștri v-au surprins în efort și unii dintre voi i-ați surprins pe ei prin puterea de a zâmbi.

 

Mai aveţi puțin de urcat până în culmea Dealului Boinic pe care îl traversaţi și cotiţi ușor la stânga, "prinzând" un alt drum ce vă îndeamnă să profitaţi de ultima coborâre ce ne duce în valea Vadului, pe care o traversaţi pe un podeț. De aici mai aveţi 1,6 km până la PA-6 și 4,8 km până la Sosire. Cotiţi la stânga pe drumul localnicilor din satul Muntele Cacovei (aflat în aval). Urmaţi drumul spre amonte (stânga), undeva traversaţi pârâul și ajungeţi după încă 400 m la PA-6, ultimul. De aici mai aveţi de alergat până la Sosire ultimii 3,4 km pe un drum forestier care intră curând în pădure. În locul unde acesta face o "agrafă" spre dreapta peste pod, e amplasat PC 7, ultimul. Până la Sosire mai aveţi doar 1,6 km de urcuș, dar nu e abrupt , e urcuș pentru toți și... e ultimul! La ieșirea din pădure, la primele case de vacanță, veţi auzi deja plăcuta atmosferă de la Sosire. De la fundaţia unor cabane distruse de incendiu aflate în dreapta, veţi coti la stânga și după încă 600 m - indiferent de timpul realizat și de locul în clasament - veţi trece satisfăcuţi şi victorioși pe sub „arcul de triumf” pe care scrie SOSIRE ! Veţi realiza încă o dată că aţi dorit mai ales să vă mișcaţi în natură, să concuraţi cu voi noi înșivă, să revedeţi confrați întru pasiune, să vă faceţi noi prieteni și... când vă va trece oboseala, să vă bucuraţi că aţi fost câteva ore "hoinari prin trecut".

 

Epilog.

Imaginile ce le vom posta noi, organizatorii, vă vor ajuta să faceţi ce nu aţi reuşit în alergare: să admiraţi pe îndelete acele peisaje rupte parcă din cărţi de istorie.

 

Intraţi  aici să vedeţi ţinuta în care vă aşteaptă locuitorii din Săgagea în ziua următoare concursului (duminica de Rusalii) . Acei oameni pentru care trecerea voastră în fiecare primăvară prin satul lor e un eveniment deosebit, ne-au spus-o ! Oameni care sâmbătă v-au văzut şi admirat cât de iuţi la...pas sunteţi.

 

Mulțumiri celor care ați participat la edițiile anterioare ale maratonului, mulțumiri de pe acum celor care veți participa la ediția din acest an! Să ne revedem la viitoarele ediții ale Maraton Apuseni msg systems, ale altor îndrăgite maratoane montane și pe alte poteci de munte!

 

Traseu ales şi descris de Dinu şi Marlene Mititeanu , ne-maratonişti, dar prieteni şi admiratori ai voştri şi buni cunoscători ai zonei. 

 

 

 

 

Tabel puncte de hidratare, alimentare si de control maraton:

 

 

 

 

Nr.

Nume punct

Tip punct

Km de 

la start

Altitudine

Km până 

la sosire

1

Start - pensiunea Skiland

 

0

1390 m

43.7

2

Șaua Plopiș

 

1

1482 m

42.7

3

Izvorul Găbrienii

 

2.8

1595 m

40.9

4

Poiana Buhuia 1

 

3.3

1610 m

40.4

5

Buscat

PC-1

3.9

1668 m

39.8

6

Şesul Cald

 

4.6

1554 m

39.1

7

Colţul Rotund

PH

5.7

1628 m

38

8

Sub Pietrele Mărunte

PC-2

6.5

1709 m

37.2

9

Intrare Pădure

 

7.8

1561 m

35.9

10

Mijloc Pădure

 

8.6

1421 m

35.1

11

Stauina Runcanilor

 

9.6

1315 m

34.1

12

Crucea Crencii

 

10.5

1205 m

33.2

13

Bocşeşti

PA-1

11.4

1202 m

32.3

14

Ramificaţie Deal Ţicu

 

13.1

1172 m

30.6

15

Sa Deal Ţicu

 

13.9

1032 m

29.8

16

Săgagea Birt

 

15.8

863 m

27.9

17

Săgagea – 1

PC-3

16.4

802 m

27.3

18

Săgagea – 2

PA-2

17.1

821 m

26.6

19

Valea Mărginită

 

17.3

835 m

26.4

20

Valău Runcu Porcului

 

18.3

1003 m

25.4

21

Dealul Răfăileştilor

PC-4

18.8

1081 m

24.9

22

Poiana Româneasa

 

19.7

1208 m

24

23

Liziera 1

 

19.9

1245 m

23.8

24

Fântâna Popii

PH

20.2

1250 m

23.5

25

La Răscruce

PA-3

21.1

1283 m

22.6

26

Șaua Măteoaie

 

21.8

1236 m

21.9

27

La Stânci

 

22.7

984 m

21

28

Baza Dealu Bilii

 

22.9

965 m

20.8

29

Colibe Dealu Bilii

 

24.5

931 m

19.2

30

Valea Belioara

PC-5

25.6

682 m

18.1

31

Izvorul Belioara

PA-4

26.9

734 m

16.8

32

Răstoaca

 

27.7

820 m

16

33

Brădețel-1

 

28.2

927 m

15.5

34

Brădețel-2

 

28.8

990 m

14.9

35

Cornu Pietrii

 

29.4

1084 m

14.3

36

Belvedere-1

 

29.8

1160 m

13.9

37

Belvedere-2

 

30.2

1280 m

13.5

38

Belvedere-3

 

30.6

1348 m

13.1

39

Belvedere-4

 

31.3

1365 m

12.4

40

Limita Rezervaţie

 

31.8

1364 m

11.9

41

La Răscruce

PA-5

32.8

1283 m

10.9

42

Ştiolne

 

35.2

1167 m

8.5

43

Valea Tisa

PC-6

36.6

1096 m

7.1

44

Zăpodie

 

37

1117 m

6.7

45

Deal Boinic

 

38

1219 m

5.7

46

Valea Vadului 1

 

38.9

1098 m

4.8

47

Valea Vadului 2

PA-6

40.5

1195 m

3.2

48

ValeaVadului 3

PC-7

42.1

1291 m

1.6

49

Cabane arse

 

43.1

1357 m

0.6

50

Sosire la Skiland

 

43.7

1390 m

0